Auti-café Wageningen

Laatste nieuws:

Dinsdag 11 oktober is het volgende auticafé. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de opbouw van het begeleidingsteam. Binnenkort kunnen we je er meer over vertellen. Hou deze website in de gaten voor nieuws.

Dinsdag 13 september is het eerste officiële auticafé na de zomervakantie. Vanuit de deelnemers is het idee gelanceerd om dan een pokertoernooi te organiseren. Dat idee is nog iets groter geworden en het gaat een casino avond worden (met in ieder geval een pokertoernooi).  

Dinsdag 12 juli is er weer een auti-café Wageningen. Meer informatie over de auti-café’s vind je onder aan deze pagina. Voor aangeven dat je komt kun je contact opnemen met Karlijn (van stichting IBASS) : 06-416656038.

Dinsdag 14 juni is er weer een auti-cafe in Wageningen van 19.45 – 22.00 uur. Deze keer is coördinator Karlijn er een keer niet bij. Er is afgesproken met de deelnemers dat ze op eigen gelegenheid samenkomen om elkaar te spreken en om spellen te spelen. 

Dinsdag 10 mei is er weer een auti-café Wageningen van 19.45-22.00 uur. Deze keer komt er een spreker, Riley Buijsman. Riley studeert psychologie en weet veel van autisme. Onlangs heeft die gesproken op het congres van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Hen komt een  interactieve presentatie geven over hoe je over jezelf praat als het gaat over autisme en wat daar de laatste wetenschappelijke inzichten over zijn. Vervolgens wil die daar over in gesprek met de aanwezigen. Dat belooft een interessante presentatie te worden
 
Voor meer informatie kun je je opgeven bij Karlijn Hermsen.
 

Dinsdag 12 april is wederom aandacht voor zingeving. In het auti-café van februari heeft één van de deelnemers een presentatie gehouden over zingeving bij autisme. Dinsdag 12 april geven we daar een korte terugkoppeling van en gaan er dan praktisch mee aan de slag; hoe werkt het bij jou? Natuurlijk kun je ook gewoon spellen komen spelen of een kop koffie of thee drinken. Niks moet!

Dinsdag 8 maart 2022 is er door omstandigheden geen auti-café in ‘Ons Huis’ in Wageningen van 19.45-22.00 uur. Wel wordt er een digitaal auti-café georganiseerd, waar er digitale spellen worden gespeeld en waarbij contact en plezier centraal staat. Via Discord wordt er gepraat voor het tijdens het spel spelen. Voor een Discord-link: app Karlijn (zie onder deze pagina).

Geanimeerde avond over zingeving
Op 8 februari hield één van de deelnemers een presentatie over zingeving. Alle andere deelnemers waren aanwezig als toehoorder. Voor degene die de presentatie gaf een goede manier om te proberen hoe dat is, een presentatie geven. Voor de anderen een nuttige en zinvolle avond. Zo zinvol, dat er een vervolg zal komen! De sheets van de presentatie kun je hier bekijken.

Dinsdagavond 8 februari vindt er gelukkig weer een offline auti-café plaats van kwart voor acht tot tien uur in ‘Ons Huis”! Er is zoals altijd de mogelijkheid om samen te praten en/of spellen te spelen. Daarnaast gaan we het over het onderwerp zingeving bij autisme hebben. Wat is zingeving precies? Waarom is zingeving belangrijk? Wat vind jij  nou echt fijn en leuk en laat je je bed uitkomen in de ochtend? Hier zullen we het onder andere over hebben, een deelnemer gaat wat vertellen over het onderwerp omdat hij hier op het moment actief mee bezig is. Dat belooft interessant, en wie weet zelfs inspirerend!, te worden. Hopelijk tot dan!
We nemen de huidige corona regels in acht: 1,5 meter afstand, een mondkapje als je je door de ruimte beweegt en bij klachten thuisblijven. Voor meer informatie en/of aangeven dat je komt kun je contact opnemen met Karlijn (van stichting IBASS) : 06-416656038

Dinsdag 11 januari  vindt weer het eerste auti-café van 2022 plaats. Helaas is het deze keer ONLINE, vanwege de hoge coronabesmettingen. Natuurlijk hopen we dat het in februari weer in het echt kan. Een digitaal auti-café ziet er als volgt uit: vanaf kwart voor acht kun je aansluiten bij het programma Discord, waarna we even praten en vervolgens beslissen welk spel we gaan doen via de spellensite Board Game Arena. We zoeken altijd een spel uit waar interactie en plezier centraal staat. De avond duurt tot 10 uur. Mocht je willen deelnemen, neem dan contact op met Karlijn, het is handig om eerst even contact te hebben als je nog nooit hebt deelgenomen. Zij stuurt je tegen die tijd de link door voor Discord. Board Game Arena kan binnen Discord worden gedeeld. Hopelijk tot dan! 

Dinsdag 14 december is het laatste auti-cafe van 2021!
We starten met een spel om op een leuke manier van alles van elkaar te weten te komen en daarna kunnen mensen samen doorpraten, spellen doen en/of goede voornemens met elkaar delen.

Corona maatregels: Er mogen maximaal 12 mensen in de ruimte, dus geef je op van tevoren. Geen qr-code controle, wel 1,5 meter afstand en een mondkapje op als je van de ene plek naar de andere loopt, bij klachten thuisblijven.

Voor meer informatie en/of aangeven dat je komt kun je contact opnemen met Karlijn (van stichting IBASS) : 06-41665038

Dinsdag 19 oktober zijn Karlijn, Jesse en Sander op uitnodiging van Amnesty International naar de film “Here we are” geweest in filmhuis Movie W in Wageningen. De film gaat over een vader en zijn zoon met autisme. Na afloop van de film gaven Sander en Jesse hun visie op het verhaal en deelden ze eigen ervaringen. Het publiek kon ook vragen stellen. Lees het verslag van deze avond.

Dinsdag 9 november is het volgende auti-café.

Dinsdag 12 oktober was het laatste auti-café in Wageningen. Een deelnemer behandelde samen met Karlijn het onderwerp: ‘de positieve kanten van autisme’. De deelnemer vertelde over een webinar van de NVA waar hij erg enthousiast over is. Hij heeft zijn inzichten hierover gedeeld waarna de groep er verder over praatte.

Dinsdag 14 september vond het eerste auti-cafe Wageningen van het seizoen plaats.We startten gelijk goed met de animatie ‘Mind my Mind’ van (de Nijmeegse) Floor Adams. Deze film duurt een half uur en gaat over de binnenkant van het hoofd van iemand met autisme. Daarna bespreken we het samen; wat herkennen jullie wel of niet? Is het een goede verbeelding van iemand met autisme? Dat soort vragen.

Hier het rooster voor Auti-café Wageningen ’21-’22 (tijd is altijd 19.45-22.00 uur):

di 14 sept ’21
di. 12 okt 21
di. 9 nov. ’21
di. 14 dec. ’21
di. 11 jan.’22
di. 8 feb. ’22
di. 8 mrt. ’22
di. 12 april ’22
di. 10 mei ’22
di. 14 juni ’22
di. 12 juli ’22

Dinsdag 22 juni was er een extra auti-cafe, deelnemers gaven aan wel wat extra gezelligheid te kunnen gebruiken. Karlijn wachtte om 19.45 uur voor Het Torckpark (Torckpark, Rustenburg 13, 6701 EB Wageningen) bij het Heerenstraat theater. Tot 22.00 uur was er de gelegenheid om spellen te doen, te praten, en de mogelijkheid om mee te praten met het artikel: ‘Sprituality and autism’ (https://corticalchauvinism-com.cdn.ampproject.org/c/s/corticalchauvinism.com/2021/06/14/spirituality-and-autism/amp/).

Mocht je zelf een boeiende tekst hebben; neem die gerust mee!

Algemeen

Gedurende de zomervakantie zaten we niet stil. Op de achtergrond hebben we hard gewerkt aan nieuwe initiatieven om het auti-café nog leuker en nog nuttiger te maken. Zo zal de website veel meer informatie gaan bevatten en actueel blijven. Ook gaan we werken met thema’s. Thema’s per avond: Het auti-café blijft een laagdrempelige ontmoetingsplaats waar we samen gesprekken kunnen hebben of een spel kunnen spelen. Nieuw sinds 2020 is dat we iedere avond een thema hebben, vaak gekoppeld aan een spreker.

Naast het spellen spelen en even aankomen om een kop koffie of thee te drinken, is er ook de mogelijkheid om deel te nemen aan een gesprek, gerelateerd aan autisme, met een van te voren bekend onderwerp.

Terugblik:

Het afgelopen half jaar is met de deelnemers gekeken hoe het auti-café nog leuker kan worden. Daar kwam het themagesprek uit voort als behoefte, de onderwerpen zijn ook door de bezoekers van het auti-café bepaald.

De aftrap van de 2.0 versie was dinsdag 8 september 2020. Het onderwerp was ‘autisme en reizen’. Er was ook een groepje dat een spel, ‘cards against humanity’, ging spelen.

Een goed begin; duidelijk werd hoe verschillend reizen wordt ingevuld als betekenis, wat vakantiegevoel inhoudt voor jezelf, en dat vooroordelen over reizen met autisme vaak niet kloppen (niet tegen veranderingen kunnen en geen contact kunnen leggen met nieuwe mensen bijvoorbeeld). De persoon die het onderwerp had ingebracht was verhinderd, dus de volgende keer, dinsdag 13 oktober, vertelt hij iets over reizen met autisme, deel 2 dus!

We evalueren per keer hoe het bevalt qua opzet, zo komen we tot de manier van met elkaar praten die mensen het meest brengt en het best bevalt.

Dus kom ook langs de volgende keer om mee te praten, een spel te doen of gewoon even een bakkie te doen.

Info over auti-café Wageningen

Stichting IBASS organiseert sinds 2018 het auti-café voor (jong)volwassenen met een vorm van autisme. Alle normaal- en hoogbegaafde mensen vanaf 18 jaar met een diagnose ASS uit Wageningen en omgeving zijn van harte welkom.

Het auti-café vindt iedere 2e dinsdag van de maand plaats in het Stadsatelier Ons Huis, Harnsjesweg 84 in Wageningen (www.stadsatelier-onshuis.nl). Indien door Corona het bij elkaar komen lastig is dan gaan we digitaal verder met het auti-café.

Voor meer informatie/aanmelding/gespreksonderwerpen: Karlijn (0641665038) of www.ibass.nl/auticafe-wageningen.
Lees de flyer: Flyer Auti-café Wageningen Do it 

Of lees een interview met coördinator Karlijn over auti-café Wageningen.